Azoknak akik szeretik...

A kávé története: Nem lehet pontosan tudni, hogy ki fedezte fel a kávé növény hatását és főzött először italt a kávészemekből. A kávé eredetéről kétféle legenda ismert. Az első egy Phazes nevű arab orvostól származik, aki 900-ban a kávét orvosságként említette. A másik történet (kb. Kr.e. 300-ból) szerint egy Káldi nevű kecskepásztorról szól. Mindkét történetnek több változata ismert, de a történet alapja megegyezik. A kávét először Jemenben kezdték el termeszteni, ahol teraszos gazdálkodást folytattak. A kávézás szokását mohamedán zarándokok vitték magukkal Mekkába és Medinába menet, innen terjedt tovább a kávé fogyasztása az egész Közel- Keletre. Később a kávétermesztés továbbterjedt Arábiába és Egyiptomba, ahol a kávé (vagy "Kahweh") fogyasztása hamarosan mindennapi szokássá vált. Ma Brazília a világ legnagyobb kávétermelője, amelyet Vietnam, Kolumbia és Indonézia követ a sorban. Sok más kávétermelő ország is van, de azok termelési volumene jelentősen kisebb. Mi a helyzet a fogyasztással? A világ minden táján isznak az emberek kávét. Számos recept és még több szertartás kapcsolódik a kávéhoz, és mindenki ismeri a kávét! Becslések szerint több mint húszmillió ember végez a kávéval kapcsolatban lévő munkát.
(forrás:douweegberts.hu)
A jó kávé orrot, szemet, szájat vonz illatával, látványával, aromájával, messziről érezni, hogy valahol kávéznak. A jó eszpresszo kávé tetején kissé vöröses, barna 3-4 mm-es egybefüggő krém van. jó kávé krémjének tetején megáll a cukor, és csak lassan süllyed le a krém alatt nem látható kávéba. A jó kávé rövid, és mivel a koffein vízben oldódik, csak 50 mg a koffeintartalma, szemben a hosszúkávékkal -100 mg. A jó hosszú kávét - ha gyengébbet szeretnénk - nem tovább kell főzni, hanem forró vizet kell adni hozzá,így nem nő koffeintartalma.