A fagylalt
Szinte mindeki szereti...
lehet sima csoki.... vagy...

egy egész fagyi kehely....
A fagylalt tejből vagy tejporból, cukorból, különféle ízesítőkből (gyümölcsök vagy mesterséges ízesítőanyagok) és adalékanyagokból készült hideg édesség. Házilag is elkészíthető, üvegkehelyből vagy ostyából készült fagylalttölcsérből is fogyasztható, díszítésként gyümölcsöt, ostyát, különféle gyümölcsszirupokat, csokoládét és csokoládészirupot stb. használnak.
Vitathatatlanul itt a nyár. A forróság elől árnyas fák alá, légkondicionált üzletházakba menekülünk. Literszámra isszuk a jéghideg üdítôket, meg persze nyaljuk a fagylaltot. A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt is készítettek fagylaltot hóból, tejből, gyümölcsléből keverve, s némi fűszerrel megspékelve. A hideg csemege az indiaiakat, perzsákat és arabokat is meghódította. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, ugyanakkor Nagy Sándor idején fogyasztása királyi kiváltságnak számított. Néró császár rabszolgáival hozatott jeget a messzi gleccseres hegyvidékekrôl, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölccsel kevert fagylaltféleséget. A döntő újítás Marco Polo korából származik, amikor is rájöttek, a fagylaltkészítő edényt le kell hűteni, ahelyett, hogy a jeget kevernék a masszához. A világ első nyilványos fagylaltozóját 1672-ben, Párizsban alapította Procope.